Nowy konkurs Fundacji! „Być jak autystyczny hipster”

Wraz z nowym rokiem Fundacja Pro Liberis et Arte rusza z nowym konkursem skierowanym do uczniów szkół średnich z całego województwa. Zapraszamy do zapoznania się z tematyką akcji „Być jak autystyczny hipster”.

Być jak autystyczny hipster

Po przypomnieniu w ramach Światowego Dnia Autyzmu, że osoby autystyczne są wśród nas, przyszedł czas na działanie i przekucie idei w czyny. Młodzież ze szkół średnich podjęła się trudu przygotowania plakatów społecznych oraz spotów reklamowych, które nam (społeczeństwu) mają pomóc zrozumieć i włączyć w nasz świat pracy, zabaw, wypoczynku osoby autystyczne. Niech nie żyją obok nas, ale z nami.

W ramach kampanii edukacyjnej na rzecz akceptacji osób ze spektrum autyzmu, pod hasłem ‘Być jak autystyczny hipster’, młodzi ludzie z różnych szkół olsztyńskich i z regionu przejdą pogłębione szkolenia z rozumienia autyzmu oraz umiejętności przygotowania kampanii społecznych. Tylko autentyczna i pogłębiona wiedza o osobach często wykluczanych może sprawić, że z obserwatora z dystansu wejdziemy w ich świat i zaprosimy ich do siebie. Trzeba dodatkowo wiedzieć, jak przełamywać bariery, jak przekonywać innych by tworzyć odpowiedni klimat i pozytywne postawy.

Jest to zadanie złożone i trudne. Szkolenia i edukacji młodzieży podjęły się osoby o ogromnej kompetencji i z duszą woluntariusza. W obszarze: czym jest autyzm? jak jest diagnozowany? jak wygląda świat spostrzeżeń i zapachów dla osoby autystycznej? dlaczego z jej horyzontu znika świat myśli i uczuć oraz emocji? O tym wszystkim uczyć będą p. Agnieszka Jabłońska z Stowarzyszenia Wyjątkowe Serce w Olsztynie, dr Małgorzata Moszyńska, kierownik Centrum Diagnostyki, Leczenia i Terapii Autyzmu w Wojewódzkim Specjalistycznym Szpitalu Dziecięcym w Olsztynie oraz Studenci Koła Kognitywistycznego, KUL. Z kolei, jak przygotować kampanię społeczną? jak robić plakat oraz spot reklamowy? co zrobić aby podjęte działania wpływały na zmianę postaw? o tym wszystkim szkolić będą Małgosia Szwarc z firmy RICH BLACK oraz wolontariusze z Fundacji Rozwoju Michelin.

Pomysłodawcą i organizatorem akcji jest  Fundacji Pro Liberis et Arte (Arkadiusz i Lidia Gut). Zespół, którego plakat i spot zostanie oceniony najwyżej będzie beneficjentem kilkutysięcznego bonusu wakacyjnego.

Uczestnicy (Młodzież ze szkół średnich):

–  LO VI im. G. Narutowicza w Olsztynie

–  LO I im. A. Mickiewicza w Olsztynie

–  LO V im. Wspólnej Europy w Olsztynie

– Zespół Szkól Mechaniczno-Energetycznych im. T. Kościuszki w  Olsztynie

– LO im. E. Orzeszkowej w Bartoszycach

– Zespół Szkół im. Konstytucji 3 maja w Iławie

Organizatorzy:

– Fundacja pro Liberis et Arte

– Stowarzyszeniem Wyjątkowe Serce w Olsztynie

– Centrum Diagnostyki, Leczenia i Terapii Autyzmu w Wojewódzkim Specjalistycznym Szpitalu Dziecięcym w Olsztynie

– Fundacja Rozwoju Michelin