Misja

Jestem ciekawy ciekawy świata, wierzę w siebie,  wiem, jak osiągnąć swoje pragnienia, marzenia, jestem twórczy, mówię w obcym języku.

Chcemy, aby dzieci ze wsi i małych miasteczek powtarzały te słowa nie rzadziej niż ich rówieśnicy z Warszawy, Gdańska czy Wrocławia.

My, związani z FUNDACJĄ PRO LIBERIS ET ARTE (tłum. Dla dzieci i edukacji) wierzymy, że edukacja i wiedza nie są dobrem wyłącznie dla wybranych. Pragniemy, aby dzieci i młodzież mówili głośno, że mogą, że są w stanie, że są zdolne. Chcemy rozbudzić ciekawość, zmotywować do uczenia się języków i poznawania innych kultur, mówienia po angielsku, francusku, a nawet chińsku.

Chcemy pomagać tym – którzy mieszkając z daleka od wielkich miast – mają utrudniony dostęp do edukacji. Chcemy razem z dziećmi powtarzać: jestem twórczy, jestem kowalem swojego losu, mam swoje pragnienia, mogę, chcę, umiem.

Inicjatywy edukacyjne kierowane do dzieci w formie półkolonii językowych, konkursów literackich i fotograficznych, treningów twórczego działania i myślenia łączymy z pracą na rzecz społeczności lokalnej. W ramach dni międzynarodowych – które organizujemy raz w roku – chcemy umożliwić  spotkanie z osobami z innych kultur.