Przyjaciele z całego świata wspierają Fundację Pro Liberis et Arte

Fundacja Pro Liberis et Arte wspierająca inicjatywy i działania edukacyjne na rzecz znajomości języków obcych i kultur innych krajów otrzymała wsparcie wielu osób z różnych rejonów świata, m.in. Chin, USA, Francji, Meksyku, Filipin, Kamerunu. Osoby z różnych kontynentów, mówiący różnymi językami, proszą o wsparcie i podjęcie współpracy z Fundacją w jej inicjatywach na rzecz edukacji językowej dzieci i młodzieży. Obejrzyj film, a my pomożemy Ci, abyś za jakiś czas rozumiał wszystko, co mówią przyjaciele Fundacji po chińsku, angielsku, francusku czy hiszpańsku.

Posted in przyjaciele fundacji | Tagged , , , , | Leave a comment

Szkolenie o autyzmie w Parku Naukowo-Technologicznych w Olsztynie

Dzisiaj w ramach kampanii edukacyjnej na rzecz akceptacji osób ze spektrum autyzmu, pod hasłem ‘Być jak autystyczny hipster’, odbyło się szkolenie. Młodzi ludzie z różnych szkół olsztyńskich i z regionu milei możliwość wysłuchać głosu fachowców na temat autyzmu oraz sposobu przygotowania kampanii społecznych.

Uczestnicy (Młodzież ze szkół średnich):

– LO VI im. G. Narutowicza w Olsztynie

–  LO I im. A. Mickiewicza w Olsztynie

–  LO V im. Wspólnej Europy w Olsztynie

– Zespół Szkól Mechaniczno-Energetycznych im. T. Kościuszki w  Olsztynie

– Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. E. Orzeszkowej w Bartoszycach

– Zespół Szkół im. Konstytucji 3 maja w Iławie

Szkolili:

Agnieszka Jabłońska

Stowarzyszeniem Wyjątkowe Serce w Olsztynie

Dr Małgorzata Moszyńska

Małgorzata Szwarc

content manager: BLACK PEARL COMMUNICATION

Fundacja Rozwoju Michelin

Lidia Gut, Jarosław Mielcarek, Grzegorz Chrapowicki, Iwona Wiśniewska, Jacek Czajka

W szkoleniu wykorzystano materiał przygotowany przez

Koło Naukowe Studentów Kognitywistyki, KUL

Pomysłodawcą i organizatorem szkolenia była

Fundacji Pro Liberis et Arte (Arkadiusz i Lidia Gut).

Pierwsza Fotorelacja ze szkolenia:

Nowy konkurs Fundacji! „Być jak autystyczny hipster”

Wraz z nowym rokiem Fundacja Pro Liberis et Arte rusza z nowym konkursem skierowanym do uczniów szkół średnich z całego województwa. Zapraszamy do zapoznania się z tematyką akcji „Być jak autystyczny hipster”.

Być jak autystyczny hipster

Po przypomnieniu w ramach Światowego Dnia Autyzmu, że osoby autystyczne są wśród nas, przyszedł czas na działanie i przekucie idei w czyny. Młodzież ze szkół średnich podjęła się trudu przygotowania plakatów społecznych oraz spotów reklamowych, które nam (społeczeństwu) mają pomóc zrozumieć i włączyć w nasz świat pracy, zabaw, wypoczynku osoby autystyczne. Niech nie żyją obok nas, ale z nami.

W ramach kampanii edukacyjnej na rzecz akceptacji osób ze spektrum autyzmu, pod hasłem ‘Być jak autystyczny hipster’, młodzi ludzie z różnych szkół olsztyńskich i z regionu przejdą pogłębione szkolenia z rozumienia autyzmu oraz umiejętności przygotowania kampanii społecznych. Tylko autentyczna i pogłębiona wiedza o osobach często wykluczanych może sprawić, że z obserwatora z dystansu wejdziemy w ich świat i zaprosimy ich do siebie. Trzeba dodatkowo wiedzieć, jak przełamywać bariery, jak przekonywać innych by tworzyć odpowiedni klimat i pozytywne postawy.

Jest to zadanie złożone i trudne. Szkolenia i edukacji młodzieży podjęły się osoby o ogromnej kompetencji i z duszą woluntariusza. W obszarze: czym jest autyzm? jak jest diagnozowany? jak wygląda świat spostrzeżeń i zapachów dla osoby autystycznej? dlaczego z jej horyzontu znika świat myśli i uczuć oraz emocji? O tym wszystkim uczyć będą p. Agnieszka Jabłońska z Stowarzyszenia Wyjątkowe Serce w Olsztynie, dr Małgorzata Moszyńska, kierownik Centrum Diagnostyki, Leczenia i Terapii Autyzmu w Wojewódzkim Specjalistycznym Szpitalu Dziecięcym w Olsztynie oraz Studenci Koła Kognitywistycznego, KUL. Z kolei, jak przygotować kampanię społeczną? jak robić plakat oraz spot reklamowy? co zrobić aby podjęte działania wpływały na zmianę postaw? o tym wszystkim szkolić będą Małgosia Szwarc z firmy RICH BLACK oraz wolontariusze z Fundacji Rozwoju Michelin.

Pomysłodawcą i organizatorem akcji jest  Fundacji Pro Liberis et Arte (Arkadiusz i Lidia Gut). Zespół, którego plakat i spot zostanie oceniony najwyżej będzie beneficjentem kilkutysięcznego bonusu wakacyjnego.

Uczestnicy (Młodzież ze szkół średnich):

–  LO VI im. G. Narutowicza w Olsztynie

–  LO I im. A. Mickiewicza w Olsztynie

–  LO V im. Wspólnej Europy w Olsztynie

– Zespół Szkól Mechaniczno-Energetycznych im. T. Kościuszki w  Olsztynie

– LO im. E. Orzeszkowej w Bartoszycach

– Zespół Szkół im. Konstytucji 3 maja w Iławie

Organizatorzy:

– Fundacja pro Liberis et Arte

– Stowarzyszeniem Wyjątkowe Serce w Olsztynie

– Centrum Diagnostyki, Leczenia i Terapii Autyzmu w Wojewódzkim Specjalistycznym Szpitalu Dziecięcym w Olsztynie

– Fundacja Rozwoju Michelin

– RICH BLACK Małgorzata Szwarc

– Koło Kognitywistyczne KUL

– Magazyn „Filozofuj!”

Kiedy?

Początek akcji – kwiecień 2017

Ogłoszenie zwycięzców – czerwiec 2017

Gdzie?
 Działanie zaczynamy 10.04.2017 szkoleniem. Miejsce:

Olsztyński Park Naukowo-Technologiczny, ul. Trylińskiego 2, budynek BK. Godziny 9.00-14.00

Dojazd do Parku Naukowo-Technologicznego

Info o przebiegu konkursu: Strona Fundacji      Facebook Fundacji

Podsumowanie konkursu „Biznes się kręci”

Gimnazjum w Purdzie zwycięzcą konkursu „Biznes się kręci”!

Fundacja Pro Liberis et Arte z początkiem 2016 roku w ramach swojej działalności rozpisała kolejną edycję konkursu. Tym razem ideą przedsięwzięcia, zaproponowanego licznym szkołom gimnazjalnym, z terenu naszego województwa, było przygotowanie przez młodzież biznes planu oraz reklamy radiowej. W tegoroczne szkolenie zaangażowali się wolontariusze Fundacji Rozwoju Michelin, pracownicy Instytutu Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej UWM oraz Radia Olsztyn, oraz Rotary Club Bartoszyce- Lidzbark Warmiński

Dnia 12 maja 2016 roku zorganizowano szkolenie p/t „Biznes Plan”, w którym udział wzięli uczniowie szkół z Kraszewa, Wojciech, Purdy, Bezled oraz Sępopola. Miejscem spotkania był Olsztyński Park Naukowo-Technologiczny. Tak właśnie tegoroczny konkurs „Myśl ekonomicznie – Biznes się kręci” organizowany przez Fundacja Pro Liberis et Arte wszedł w etap realizacji. Szkolenie było prowadzone przez Lidię Gut oraz wolontariusza Michelin Grzegorza Chrapowickiego. Dodatkowo uczniowie nauczyli się jak stworzyć dobrą reklamę swojej działalności. Pani Dr Magdalena Szydłowska z Radia Olsztyn i Wydziału Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej UWM pokazała, co musi być w niej zawarte i jak ją nagrać.

Poziom, rozmach i innowacyjność projektów przygotowanych przez młodzież przerósł oczekiwania trenerów i organizatorów. Wybór zwycięzcy był bardzo trudny. Jury, składające się z profesorów, menedżerów, dyrektorów radia stanęło przed niezmiernie trudnym zadaniem.

Jakie to były projekty:

Bezledy – Sołtysowy Gaj

Kraszewo – „Animki”

Purda – Imagine Art.

Sępopol – Cooking Room

Wojciechy – Spółdzielnia Uczniowska „Wojtek”

Gala zwycięzców, połączona ze stałą inicjatywą dnia międzynarodowego odbyła się w Wojciechach. 17 czerwca, zorganizowano Dzień Niemiecki. Podczas tego dnia wolontariuszki Fundacji Borussia przygotowały  wiele interesujących zabaw ruchowych dla dzieci, lokalna społeczność Wojciech gotowała dania polskie, a panie z Mniejszości Niemieckiej raczyły wszystkich daniami kuchni niemieckiej. Nie zabrakło akcentów muzycznych. Nauczycielki ze Szkoły Muzycznej w Olsztynie oraz Szkoły Muzycznej w Dywitach rozruszały muzycznie młodzież. Tańczył i śpiewał również zespół Mniejszości Niemieckiej Saga oraz lokalny zespół Wojcieszanie.

Po wielu atrakcjach odbyła się uroczysta ceremonia wręczenia nagród konkursu ekonomicznego „Biznes się kręci”. Pierwsze miejsce zdobyło Gimnazjum w Purdzie ze swoim projektem „Imagine Art”, który polegał na założeniu własnego salonu. Oprócz wielkiego pucharu, gimnazjaliści z Purdy otrzymali od Fundacji Pro Liberis et Arte certyfikaty uprawniające do rocznego kursu językowego w szkole English Perfect. Możliwość uczestnictwa w trwającym cały rok kursie językowym (4 godziny tygodniow) nie byłaby możliwa bez licznych sponsorów z Polski i z zagranicy, oraz hojności właścicieli szkoły językowej English Perfect, którzy zaproponowali 50% upust dla każdego dziecka.

Wspierający akcję lokalni biznesmani z Lidzbarka Warmińskiego i Bartoszyc, zrzeszający się w Rotary Club, zaproponowali dodatkową nagrodę dla wszystkich uczestników konkursu, w formie jednodniowej wycieczki edukacyjnej do Warszawy, do Centrum Nauki Kopernik.
Fundacja dziękuje Młodzieży, Nauczycielom oraz Dyrekcji szkół, którzy wyjątkowo wspierali całe przedsięwzięcie.

Audycje znajdą Państwo tutaj: Audycje – konkurs „Biznes się kręci”

Reklamy z konkursu „Biznes się kręci”

Zapraszamy do wysłuchania 5 reklam nagranych przez uczniów szkół biorących udział w konkursie biznesowym „Biznes się kręci”. Każda z audycji ma na celu promocję swojego biznes planu.

Kraszewo

Bezledy

Sępopol

Purda

Wojciechy

Zdjęcia z Gali zwycięzców konkursu „Biznes się kręci”

17 czerwca w Wojciechach spotkały się wszystkie zespoły przygotowujące Biznes Plan (SP Wojciechy, Gimnazjum Purda, Gimnazjum Kraszewo, Gimnazjum Sępopol, Gimnazjum Bezledy). Wszyscy w napięciu czekali na Galę zwycięzców.
Wcześniej jednak był czas na zabawę. Szkoła w Wojciechach, mieszkańcy Wojciech wraz z Fundacją Pro Liberis et Arte przygotowali Dzień Niemiecki. Sophie i Maria, Niemki z Fundacji Borussia przygotowały wiele zabaw dla najmłodszych. Ola oraz Asia ze Szkoły muzycznej w Olsztynie oraz Szkoły muzycznej w Dywitach rozruszały muzycznie młodzież z klas 4-6. Tańczył i śpiewał również zespół Mniejszości Niemieckiej Saga. Mieszkańcy Wojciech wraz z Fundacją przygotowali mnóstwo jedzenia: bigos, kiełbaski, zupa grochowa oraz ciasta. Nie zabrakło oczywiście Kartoffelsalat przyrządzonego przez Panie z Mniejszości Niemieckiej.
Na Galę stawili się też trenerzy zespołów biorących udział w konkursie z Fundacji Michelin oraz z Rotary Club Bartoszyce/Lidzbark Warmiński. Po występach grupy muzycznej „Wojcieszanie” nastąpił moment kulminacyjny. Najpierw organizatorzy konkursu Lidia i Arkadiusz Gut (Fundacja Pro Liberis et Arte), Grzegorz Chrapowicki (Fundacja Michelin) i Jan Korzeniewski (Rotary Club Bartoszyce) podkreślili wyjątkowy poziom wszystkich prac. Wybór był trudny, trzeba było wybrać pierwszego pośród pierwszych – Primus inter pares. Ogłoszono, że minimalną przewagę wśród kapituły konkursu, do której należeli profesorowie ekonomi, biznesmeni z różnych branż, uzyskał zespół z Gimnazjum z Purdy.
Zespół zwycięski otrzymuje od Fundacji Pro Liberis et Arte roczny kurs językowy, natomiast Rotary Club Bartoszyce/Lidzbark Warmiński zapowiedział ufundowanie dla wszystkich zespołów wycieczkę we wrześniu.
Wkrótce zamieścimy na stronie opisy biznes planów oraz reklamy przygotowane przez uczniów. Teraz spójrzmy na zdjęcia.

DSC00467-min Continue reading

Gala zwycięzców konkursu „Biznes się kręci” oraz Dzień Niemiecki

Plakat na dzień niemiecki

Fundacja Pro Liberis et Arte wraz ze szkołą w Wojciechach zaprasza na uroczystą Galę zwycięzców konkursu „Biznes się kręci” oraz Dzień Niemiecki. Opis wydarzenia na plakacie. Zapraszamy!

„Biznes się kręci” – Wideo ze szkolenia

Oto film ze szkolenia biznesowego „Biznes się kręci”, które odbyło się 12 maja 2016 w Olsztynie i zostało zorganizowane przez Państwo Lidię i Arkadiusza Gut oraz Fundację Rozwoju Michelin.

Tymczasem zapraszamy na Galę Rozdania Nagród oraz Dzień Niemiecki, który odbędzie się 17 czerwca 2016 w Wojciechach.

Szkolenie „Biznes Plan” – 12.V.2016.

Dnia 12 maja 2016 roku Fundacja Pro Liberis et Arte wraz z Fundacją
Rozwoju Michelin zorganizowała szkolenie „Biznes Plan”, które było
adresowane do uczniów ze szkół z Kraszewa, Wojciech, Purdy, Bezled
oraz Sępopola. Miejscem spotkania był Park Naukowo-Technologiczny w
Olsztynie. Tak właśnie tegoroczny konkurs „Myśl ekonomicznie- Biznes
się kręci” organizowany przez Fundacja Pro Liberis et Arte wszedł w
etap realizacji.  Cały dzień wraz z atrakcjami przygotowali i
zorganizowali Lidia i Arkadiusz Gut.  Szkolenie było prowadzone przez
wolontariusza Michelin Pana Grzegorza Chrapowickiego. Celem było
nauczyć młodych biznesmenów jak stworzyć dobry plan na biznes: co w
nim uwzględnić oraz jak go promować? Następnie uczniowie nauczyli się
jak stworzyć dobrą reklamę swojej działalności. Pani Dr Magdalena
Szydłowska z Radia Olsztyn i Wydziału Dziennikarstwa i Komunikacji
Społecznej UWM pokazała, co w musi być w niej zawarte i jak ją nagrać?
Kolejnym etapem będzie stworzenie swojego własnego biznes planu przez
każdą z drużyn.
Wkrótce zamieścimy na stronie cały konkurs (harmonogram) oraz
partnerów, z którymi Fundacja realizuje tegoroczną edycję. W tym roku
także mamy wielu patronów honorowych oraz patronatów medialnych.
Niebawem na stronie pełna informacja.
Dodajmy, że – jak każdego roku – zespoły z różnych szkół walczą o
roczne kursy językowe. Zwycięzcy zostaną wyłonieni 17 czerwca na Dniu
Międzynarodowym w Wojciechach. Trzymajcie kciuki za każdą z drużyn!

Zdjęcia:

DSC_4914-min Continue reading

Podziękowania noworoczne od Fundacji

Życzenia noworoczne

Nous sommes tous les Parisiens

Wszyscy jesteśmy Paryżanami – Nous sommes tous les Parisiens – We all are Parisians- 我们都是巴黎人

Fundacja Pro Libeis et Arte, współdziałająca z przyjaciółmi z Francji, przygotowując dni międzynarodowe oraz działania na rzecz poszanowania i zrozumienia innych kultur, łączy się w tych dniach z liczną grupą przyjaciół z Francji. W tych dniach wszyscy jesteśmy Paryżanami.

Członkowie i Przyjaciele Fundacji

Fondation Pro Liberis et Arte se solidarise aujourd’hui avec nos amis français. Nous sommes convencus que par nos actions de respect et de compréhension des autres cultures nous nous rapprochons à vos valeurs. En ces jours nous sommes tous les Parisiens.

Membres et Amis de la Fondation

The Foundation Pro Arte et Liberis, cooperating with friends from France – preparing international days, and promoting respect and understanding of other cultures –  in these days we stay united with a large group of friends from France. We all are Parisians.
Members and Friends of the Foundation

Pro Arte et Liberis 基金会—与法国朋友合作,共同筹办国际日活动,尊重理解多元文化—我们与法国朋友同舟共济。

我们都是巴黎人。

基金会成员与朋友