Przyjaciele z całego świata wspierają Fundację Pro Liberis et Arte

Fundacja Pro Liberis et Arte wspierająca inicjatywy i działania edukacyjne na rzecz znajomości języków obcych i kultur innych krajów otrzymała wsparcie wielu osób z różnych rejonów świata, m.in. Chin, USA, Francji, Meksyku, Filipin, Kamerunu. Osoby z różnych kontynentów, mówiący różnymi językami, proszą o wsparcie i podjęcie współpracy z Fundacją w jej inicjatywach na rzecz edukacji językowej dzieci i młodzieży. Obejrzyj film, a my pomożemy Ci, abyś za jakiś czas rozumiał wszystko, co mówią przyjaciele Fundacji po chińsku, angielsku, francusku czy hiszpańsku.

Posted in przyjaciele fundacji | Tagged , , , , | Leave a comment

Głosowanie na najlepszy film – „Być jak autystyczny hipster”

Zapraszamy do głosowania na filmy, które zostały przygotowane przez szkoły ponadgimnazjalne w akcji edukacyjno-społecznej pod nazwą BYĆ JAK AUTYSTYCZNY HIPSTER. Na Państwa głosy czekamy do 22. września 2017 r.

Kliknij na link lub skopiuj i wklej w dowolną wyszukiwarkę. Obejrzyj filmy, wybierz najlepszy przez kliknięcie w polu od 1-6. Następnie kliknij next (następnie) i potem prześlij swoją odpowiedź (submit)

Filmy powstały w ramach wspólnej akacji realizowanej przez Fundację Pro Liberis et Arte (Arkadiusz Gut i Lidia Gut); Stowarzyszenie Wyjątkowe Serce w Olsztynie, Zespół Placówek Edukacyjnych (Agnieszka Jabłońska); Centrum Diagnostyki, Leczenia i Terapii Autyzmu w Wojewódzkim Specjalistycznym Szpitalu Dziecięcym w Olsztynie (Małgorzata Moszyńska); Black Pearl Communication (Małgorzata Szwarc); Fundacja Rozwoju Michelin; Koło Naukowe Studentów Kognitywistyki KUL [www.kognitywistyka.kul.pl].

Więcej o akcji czytaj na facebooku fundacji: https://www.facebook.com/fundacjaproliberisetarte/

Dziękujemy!

Głosowanie na najlepszy plakat – „Być jak autystyczny hipster”

Zapraszamy do głosowania na plakaty, które zostały przygotowane przez szkoły ponadgimnazjalne w akcji edukacyjno-społecznej pod nazwą BYĆ JAK AUTYSTYCZNY HIPSTER. Na Państwa głosy czekamy do 22. września 2017 r.

Kliknij na link lub skopiuj i wklej w dowolną wyszukiwarkę. Obejrzyj plakaty, wybierz najlepszy przez kliknięcie w polu od 1-6. Następnie kliknij next (następnie) i potem prześlij swoją odpowiedź (submit)

Więcej o akcji czytaj na facebooku fundacji:  https://www.facebook.com/fundacjaproliberisetarte/

Dziękujemy!

Rozstrzygnięcie konkursu „Być jak autystyczny hipster”

21 czerwca w olsztyńskim Teatrze im. S. Jaracza z okazji 15 lecia Zespołu Placówek Edukacyjnych w Olsztynie odbyła się uroczysta gala rozdania nagród za konkurs „Być jak autystyczny hipster” rozpisany przez Fundację Pro Liberis et Arte. Po zaciętej i niezwykle wyrównanej walce wyłoniono zwycięzcę konkursu. Było nim I Liceum Ogólnokształcące im. Adama Mickiewicza z Olsztyna. Pierwszy zespół otrzymał nagrodę w postaci 2000 zł na wakacje.
Gratulujemy wszystkim zespołom za świetnie wykonaną pracę!

Plakaty wykonane przez uczniów

Zwycięska drużyna z I LO

Wszystkie drużyny biorące udział w konkursie

Konkurs „Być jak autystyczny hipster” – plakaty oraz spoty przygotowane przez zespoły

Zapraszamy do obejrzenia spotów oraz plakatów przygotowanych przez uczniów 6 szkół w ramach konkursu „Być jak autystyczny hipster”

I Liceum Ogólnokształcące im. Adama Mickiewicza w Olsztynie

Spot kampanii I LO

V Liceum Ogólnokształcące im. Wspólnej Europy w Olsztynie

Spot kampanii V LO

Zespół Szkół im. Konstytucji 3 maja w Iławie

Spot kampanii ZS Iława

Zespół Szkół Mechaniczno-Energetycznych im. Tadeusza Kościuszki w Olsztynie

Spot kampanii ZS M-E Olsztyn

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. E. Orzeszkowej w Bartoszyce

Spot kampanii ZS Bartoszyce

VI Liceum Ogólnokształcące im. G. Narutowicza w Olsztynie

Spot kampanii LO 6 Olsztyn

Gminne Dni Autyzmu w Purdzie

28 kwietnia 2017 r. w Świetlicy Domu Kultury w Purdzie odbyły się Gminne Dni Autyzmu organizowane przez Fundację Pro Liberis et Arte oraz Gminę Purda. Najważniejszym punktem program było szkolenie skierowane do rodziców oraz nauczycieli dotyczące autyzmu. O autyzmie opowiadały:

–    dr Małgorzata Moszyńska (Centrum Diagnostyki, Leczenia i Terapii Autyzmu w Wojewódzkim Specjalistycznym Szpitalu Dziecięcym w Olsztynie)

–    Aneta Sieradzan (Stowarzyszenie Wyjątkowe Serce w Olsztynie)

–    mgr Małgorzata Szwarc (Black Pearl Communication)

W organizacji spotkania pomogły: mgr Katarzyna Sobótka i Aneta Czajka z Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Purdzie.
Dzięki szkoleniu słuchacze dowiedzieli się na czym polega i jak skomplikowany jest autyzm, w jaki sposób myślą osoby autystyczne, jak zajmować się autystykami, jak pomóc im zintegrować się z otoczeniem.

Szkolenie o autyzmie w Parku Naukowo-Technologicznych w Olsztynie

Dzisiaj w ramach kampanii edukacyjnej na rzecz akceptacji osób ze spektrum autyzmu, pod hasłem ‘Być jak autystyczny hipster’, odbyło się szkolenie. Młodzi ludzie z różnych szkół olsztyńskich i z regionu milei możliwość wysłuchać głosu fachowców na temat autyzmu oraz sposobu przygotowania kampanii społecznych.

Uczestnicy (Młodzież ze szkół średnich):

– LO VI im. G. Narutowicza w Olsztynie

–  LO I im. A. Mickiewicza w Olsztynie

–  LO V im. Wspólnej Europy w Olsztynie

– Zespół Szkól Mechaniczno-Energetycznych im. T. Kościuszki w  Olsztynie

– Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. E. Orzeszkowej w Bartoszycach

– Zespół Szkół im. Konstytucji 3 maja w Iławie

Szkolili:

Agnieszka Jabłońska

Stowarzyszeniem Wyjątkowe Serce w Olsztynie

Dr Małgorzata Moszyńska

Małgorzata Szwarc

content manager: BLACK PEARL COMMUNICATION

Fundacja Rozwoju Michelin

Lidia Gut, Jarosław Mielcarek, Grzegorz Chrapowicki, Iwona Wiśniewska, Jacek Czajka

W szkoleniu wykorzystano materiał przygotowany przez

Koło Naukowe Studentów Kognitywistyki, KUL

Pomysłodawcą i organizatorem szkolenia była

Fundacji Pro Liberis et Arte (Arkadiusz i Lidia Gut).

Pierwsza Fotorelacja ze szkolenia:

Nowy konkurs Fundacji! „Być jak autystyczny hipster”

Wraz z nowym rokiem Fundacja Pro Liberis et Arte rusza z nowym konkursem skierowanym do uczniów szkół średnich z całego województwa. Zapraszamy do zapoznania się z tematyką akcji „Być jak autystyczny hipster”.

Być jak autystyczny hipster

Po przypomnieniu w ramach Światowego Dnia Autyzmu, że osoby autystyczne są wśród nas, przyszedł czas na działanie i przekucie idei w czyny. Młodzież ze szkół średnich podjęła się trudu przygotowania plakatów społecznych oraz spotów reklamowych, które nam (społeczeństwu) mają pomóc zrozumieć i włączyć w nasz świat pracy, zabaw, wypoczynku osoby autystyczne. Niech nie żyją obok nas, ale z nami.

W ramach kampanii edukacyjnej na rzecz akceptacji osób ze spektrum autyzmu, pod hasłem ‘Być jak autystyczny hipster’, młodzi ludzie z różnych szkół olsztyńskich i z regionu przejdą pogłębione szkolenia z rozumienia autyzmu oraz umiejętności przygotowania kampanii społecznych. Tylko autentyczna i pogłębiona wiedza o osobach często wykluczanych może sprawić, że z obserwatora z dystansu wejdziemy w ich świat i zaprosimy ich do siebie. Trzeba dodatkowo wiedzieć, jak przełamywać bariery, jak przekonywać innych by tworzyć odpowiedni klimat i pozytywne postawy.

Jest to zadanie złożone i trudne. Szkolenia i edukacji młodzieży podjęły się osoby o ogromnej kompetencji i z duszą woluntariusza. W obszarze: czym jest autyzm? jak jest diagnozowany? jak wygląda świat spostrzeżeń i zapachów dla osoby autystycznej? dlaczego z jej horyzontu znika świat myśli i uczuć oraz emocji? O tym wszystkim uczyć będą p. Agnieszka Jabłońska z Stowarzyszenia Wyjątkowe Serce w Olsztynie, dr Małgorzata Moszyńska, kierownik Centrum Diagnostyki, Leczenia i Terapii Autyzmu w Wojewódzkim Specjalistycznym Szpitalu Dziecięcym w Olsztynie oraz Studenci Koła Kognitywistycznego, KUL. Z kolei, jak przygotować kampanię społeczną? jak robić plakat oraz spot reklamowy? co zrobić aby podjęte działania wpływały na zmianę postaw? o tym wszystkim szkolić będą Małgosia Szwarc z firmy RICH BLACK oraz wolontariusze z Fundacji Rozwoju Michelin.

Pomysłodawcą i organizatorem akcji jest  Fundacji Pro Liberis et Arte (Arkadiusz i Lidia Gut). Zespół, którego plakat i spot zostanie oceniony najwyżej będzie beneficjentem kilkutysięcznego bonusu wakacyjnego.

Uczestnicy (Młodzież ze szkół średnich):

–  LO VI im. G. Narutowicza w Olsztynie

–  LO I im. A. Mickiewicza w Olsztynie

–  LO V im. Wspólnej Europy w Olsztynie

– Zespół Szkól Mechaniczno-Energetycznych im. T. Kościuszki w  Olsztynie

– LO im. E. Orzeszkowej w Bartoszycach

– Zespół Szkół im. Konstytucji 3 maja w Iławie

Organizatorzy:

– Fundacja pro Liberis et Arte

– Stowarzyszeniem Wyjątkowe Serce w Olsztynie

– Centrum Diagnostyki, Leczenia i Terapii Autyzmu w Wojewódzkim Specjalistycznym Szpitalu Dziecięcym w Olsztynie

– Fundacja Rozwoju Michelin

– RICH BLACK Małgorzata Szwarc

– Koło Kognitywistyczne KUL

– Magazyn „Filozofuj!”

Kiedy?

Początek akcji – kwiecień 2017

Ogłoszenie zwycięzców – czerwiec 2017

Gdzie?
 Działanie zaczynamy 10.04.2017 szkoleniem. Miejsce:

Olsztyński Park Naukowo-Technologiczny, ul. Trylińskiego 2, budynek BK. Godziny 9.00-14.00

Dojazd do Parku Naukowo-Technologicznego

Info o przebiegu konkursu: Strona Fundacji      Facebook Fundacji

Podsumowanie konkursu „Biznes się kręci”

Gimnazjum w Purdzie zwycięzcą konkursu „Biznes się kręci”!

Fundacja Pro Liberis et Arte z początkiem 2016 roku w ramach swojej działalności rozpisała kolejną edycję konkursu. Tym razem ideą przedsięwzięcia, zaproponowanego licznym szkołom gimnazjalnym, z terenu naszego województwa, było przygotowanie przez młodzież biznes planu oraz reklamy radiowej. W tegoroczne szkolenie zaangażowali się wolontariusze Fundacji Rozwoju Michelin, pracownicy Instytutu Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej UWM oraz Radia Olsztyn, oraz Rotary Club Bartoszyce- Lidzbark Warmiński

Dnia 12 maja 2016 roku zorganizowano szkolenie p/t „Biznes Plan”, w którym udział wzięli uczniowie szkół z Kraszewa, Wojciech, Purdy, Bezled oraz Sępopola. Miejscem spotkania był Olsztyński Park Naukowo-Technologiczny. Tak właśnie tegoroczny konkurs „Myśl ekonomicznie – Biznes się kręci” organizowany przez Fundacja Pro Liberis et Arte wszedł w etap realizacji. Szkolenie było prowadzone przez Lidię Gut oraz wolontariusza Michelin Grzegorza Chrapowickiego. Dodatkowo uczniowie nauczyli się jak stworzyć dobrą reklamę swojej działalności. Pani Dr Magdalena Szydłowska z Radia Olsztyn i Wydziału Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej UWM pokazała, co musi być w niej zawarte i jak ją nagrać.

Poziom, rozmach i innowacyjność projektów przygotowanych przez młodzież przerósł oczekiwania trenerów i organizatorów. Wybór zwycięzcy był bardzo trudny. Jury, składające się z profesorów, menedżerów, dyrektorów radia stanęło przed niezmiernie trudnym zadaniem.

Jakie to były projekty:

Bezledy – Sołtysowy Gaj

Kraszewo – „Animki”

Purda – Imagine Art.

Sępopol – Cooking Room

Wojciechy – Spółdzielnia Uczniowska „Wojtek”

Gala zwycięzców, połączona ze stałą inicjatywą dnia międzynarodowego odbyła się w Wojciechach. 17 czerwca, zorganizowano Dzień Niemiecki. Podczas tego dnia wolontariuszki Fundacji Borussia przygotowały  wiele interesujących zabaw ruchowych dla dzieci, lokalna społeczność Wojciech gotowała dania polskie, a panie z Mniejszości Niemieckiej raczyły wszystkich daniami kuchni niemieckiej. Nie zabrakło akcentów muzycznych. Nauczycielki ze Szkoły Muzycznej w Olsztynie oraz Szkoły Muzycznej w Dywitach rozruszały muzycznie młodzież. Tańczył i śpiewał również zespół Mniejszości Niemieckiej Saga oraz lokalny zespół Wojcieszanie.

Po wielu atrakcjach odbyła się uroczysta ceremonia wręczenia nagród konkursu ekonomicznego „Biznes się kręci”. Pierwsze miejsce zdobyło Gimnazjum w Purdzie ze swoim projektem „Imagine Art”, który polegał na założeniu własnego salonu. Oprócz wielkiego pucharu, gimnazjaliści z Purdy otrzymali od Fundacji Pro Liberis et Arte certyfikaty uprawniające do rocznego kursu językowego w szkole English Perfect. Możliwość uczestnictwa w trwającym cały rok kursie językowym (4 godziny tygodniow) nie byłaby możliwa bez licznych sponsorów z Polski i z zagranicy, oraz hojności właścicieli szkoły językowej English Perfect, którzy zaproponowali 50% upust dla każdego dziecka.

Wspierający akcję lokalni biznesmani z Lidzbarka Warmińskiego i Bartoszyc, zrzeszający się w Rotary Club, zaproponowali dodatkową nagrodę dla wszystkich uczestników konkursu, w formie jednodniowej wycieczki edukacyjnej do Warszawy, do Centrum Nauki Kopernik.
Fundacja dziękuje Młodzieży, Nauczycielom oraz Dyrekcji szkół, którzy wyjątkowo wspierali całe przedsięwzięcie.

Audycje znajdą Państwo tutaj: Audycje – konkurs „Biznes się kręci”

Reklamy z konkursu „Biznes się kręci”

Zapraszamy do wysłuchania 5 reklam nagranych przez uczniów szkół biorących udział w konkursie biznesowym „Biznes się kręci”. Każda z audycji ma na celu promocję swojego biznes planu.

Kraszewo

Bezledy

Sępopol

Purda

Wojciechy

Zdjęcia z Gali zwycięzców konkursu „Biznes się kręci”

17 czerwca w Wojciechach spotkały się wszystkie zespoły przygotowujące Biznes Plan (SP Wojciechy, Gimnazjum Purda, Gimnazjum Kraszewo, Gimnazjum Sępopol, Gimnazjum Bezledy). Wszyscy w napięciu czekali na Galę zwycięzców.
Wcześniej jednak był czas na zabawę. Szkoła w Wojciechach, mieszkańcy Wojciech wraz z Fundacją Pro Liberis et Arte przygotowali Dzień Niemiecki. Sophie i Maria, Niemki z Fundacji Borussia przygotowały wiele zabaw dla najmłodszych. Ola oraz Asia ze Szkoły muzycznej w Olsztynie oraz Szkoły muzycznej w Dywitach rozruszały muzycznie młodzież z klas 4-6. Tańczył i śpiewał również zespół Mniejszości Niemieckiej Saga. Mieszkańcy Wojciech wraz z Fundacją przygotowali mnóstwo jedzenia: bigos, kiełbaski, zupa grochowa oraz ciasta. Nie zabrakło oczywiście Kartoffelsalat przyrządzonego przez Panie z Mniejszości Niemieckiej.
Na Galę stawili się też trenerzy zespołów biorących udział w konkursie z Fundacji Michelin oraz z Rotary Club Bartoszyce/Lidzbark Warmiński. Po występach grupy muzycznej „Wojcieszanie” nastąpił moment kulminacyjny. Najpierw organizatorzy konkursu Lidia i Arkadiusz Gut (Fundacja Pro Liberis et Arte), Grzegorz Chrapowicki (Fundacja Michelin) i Jan Korzeniewski (Rotary Club Bartoszyce) podkreślili wyjątkowy poziom wszystkich prac. Wybór był trudny, trzeba było wybrać pierwszego pośród pierwszych – Primus inter pares. Ogłoszono, że minimalną przewagę wśród kapituły konkursu, do której należeli profesorowie ekonomi, biznesmeni z różnych branż, uzyskał zespół z Gimnazjum z Purdy.
Zespół zwycięski otrzymuje od Fundacji Pro Liberis et Arte roczny kurs językowy, natomiast Rotary Club Bartoszyce/Lidzbark Warmiński zapowiedział ufundowanie dla wszystkich zespołów wycieczkę we wrześniu.
Wkrótce zamieścimy na stronie opisy biznes planów oraz reklamy przygotowane przez uczniów. Teraz spójrzmy na zdjęcia.

DSC00467-min Continue reading